19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Vaš denar želijo

2 min read

Cilj skoraj polovice vseh napadov z ribarjenjem v 2016, ki so bili izvedeni z lažno elektronsko pošto ali prek lažnih spletnih strani in jih je zaznal Kaspersky Lab s hevrističnimi tehnologijami, je bila kraja denarja. To je pokazala analiza krajine finančnih groženj, ki so jo izvedli strokovnjaki tega varnostnega podjetja. V primerjavi z 2015 se je število finančnih napadov z ribarjenjem lani povečalo za dobrih 13 odstotkov.

Lani so raziskovalci Kaspersky Laba preko tehnologij za zaznavo napadov z ribarjenjem zabeležili skoraj 155 milijonov poskusov dostopa uporabnikov do različnih vrst lažnih spletnih strani. Od tega je skoraj polovica hevrističnih zaznav predstavljala poskus obiska lažnih finančnih spletnih strani, kjer je bil cilj pridobiti dragocene osebne podatke uporabnikov. To so številke bančnih računov, številke socialnega zavarovanja ter uporabniška imena in gesla za dostop do spletnih bančnih računov. Kibernetski kriminalci so nato te informacije uporabili za krajo denarja svojim žrtvam. Gre za največji delež finančnega spletnega ribarjenja, ki ga je doslej zaznal Kaspersky Lab.

Med vsemi tipi finančnega ribarjenja so lažne bančne sheme na prvem mestu. Pri vsakem četrtem (25,76 %) napadu so namreč bile uporabljene lažne spletne bančne informacije ali druge vsebine, povezane z bankami. Ta delež je v 2016 za 8,31 odstotne točke višji kot leto poprej. Delež ribarjenja, kjer so bili uporabljeni plačilni sistemi je znašal 11,55 %. Spletne trgovine so kibernetski kriminalci uporabili v 10,17 % napadih z ribarjenjem. V primerjavi z letom 2015 je delež napadov z uporabo plačilnih sistemov narasel za 3,75 odstotne točke, s spletnimi trgovinami pa za 1,09 odstotne točke. Delež finančnega ribarjenja, ki so ga zaznali računalniki z operacijskim sistemom Mac OS je znašal 31,38 %.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.