19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

HTC še ni rekel zadnje

2 min read

Trg mobilne telefonije je neizprosen, saj se za kupce tepe na stotine blagovnih znamk in tisoče različnih modelov pametnih telefonov. Razdeljen je na premijske, povprečne in cenovno dostopne mobilnike, zato imajo številne blagovne znamke pošten izziv, kako izstopati. Tajvanskemu podjetju HTC, ki bo letos praznovalo deset let obstoja, kljub dobrim izdelkom v zadnjih letih ni bilo lahko. Za boljšo voljo bi lahko poskrbela danes predstavljena modela iz družine HTC U – HTC U Ultra in HTC U Play.

Oba telefona imata vgrajeno izjemno tanko in odporno stekleno površino, t. i. safirno steklo, ki je plod dveletnega razvoja družbe. Tajvanski proizvajalec veliko stavi tudi na rešitev HTC Sense Companion – vgrajeno inteligentno programsko opremo, ki se uči iz uporabnikovih dnevnih opravil oziroma navad.

HTC U Ultra
Mobilnik HTC U Ultra je tehnično gledano odličen kos elektronike. Poganja ga hitri zmaj z oznako 821, ki mu pri delu pomaga 4 GB pomnilnika, hrambi aplikacij in vsebin je namenjenih 64 GB pomnilnika. A njegova posebnost je zaslon, pardon, kar dva. Glavni zaslon je 5,7-palčni z ločljivostjo 1440×2560 pik, nad njim pa je vgrajen še manjši, 2,05-palčni zaslon ločljivosti  1040×160 pik, katerega naloga je, da prikazuje obvestila, brez da bi pri tem uporabnik prižigal osrednji zaslon. Hkrati lahko uporabnik v angleškem jeziku komunicira z v napravo vgrajeno umetno inteligenco. V ta namen ima HTC U Ultra vgrajene kar štiri mikrofone, ki uporabnika (ob izjemno majhni porabi energije) vseskozi poslušajo. Kakovostno snemanje zvoka (v 3D!) pride do izraza tudi ob zajemu videoposnetkov (do ločljivosti 4K).

8 mm debel mobilnik ima vgrajeno hrbtno kamero HTC UltraPixel 2 z ločljivostjo 12 MPik, ki ji pri delu pomaga sistem laserskega ostrenja. Klasična prednja kamera prav tako ni od muh, slikovno tipalo sprejme kar 16 milijonov pik in podpira tudi snemanje videa v polni visoki ločljivosti.

Koliko bo majhen zaslon pomagal varčevati z baterijo, bom lahko vedel šele po praktičnem preizkusu, a sicer bo ob izrabi vseh zmogljivosti baterija s kapaciteto 3000 mAh na poštenem preizkusu.

HTC U Play
Manjši brat HTC U Play se zdi, kot da ima povsem drugačnega očeta. Že strojna zasnova je povsem drugačna, saj na tiskovini najdemo 8-jedrni procesor MediaTek Helio P10, 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora za hrambo podatkov. Ta je skrita pod 5,2-palčnim zaslonom ločljivosti FullHD.

Prednja in hrbtna kamera sta skoraj identični, obe se pohvalita s 16 Mpik ločljivosti in tipalom BSI. Android 7.0 je tudi v tem primeru “nakičen” z dodatki HTC Sense, ki ga ločijo od konkurence. Dimenzijsko nekoliko manjši telefon je še vedno debel 8 mm, je pa žal opremljen s še nekoliko skromnejšo baterijo – vsega 2500 mAh zmogljivosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.