20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Rast digitalnih plačil

2 min read

Brezgotovinska plačila so velik hit. In še večji bodo. Mednarodno svetovalno podjetje A.T. Kearney namreč v sveži študiji o brezgotovinskem poslovanju ugotavlja, da bo evropski trg digitalnih plačil v obdobju 2015–2025 zrastel za 40 odstotkov. Leta 2025 naj bi obseg digitalnih plačil znašal že ogromnih 111 milijard evrov.

Plačilne transakcije so obenem eden izmed redkih segmentov finančnih storitev, ki bodo dosegali rast tudi v prihodnje. Industrija plačilnih transakcij, sestavljena iz bank in specializiranih ponudnikov, omogoča in žanje koristi od digitalne preobrazbe gospodarstva. Vendar bodo večino rasti poželi specializirani ponudniki, razen če banke uspejo spremeniti ponudbo plačilnih storitev. Slovenci bančne kartice v povprečju uporabljamo zgolj 103-krat letno, medtem ko Francozi in Skandinavci več kot 150-krat, Norvežani pa celo 400-krat na leto.

Čeprav bodo v skupnem seštevku prihodki iz plačilnih transakcij v prihodnosti rastli, pa ta rast ne bo enakomerna v vseh storitvah, povezanih s plačili. Tako bodo prihodki storitev, ki jih načeloma izvajajo banke (izdajanje kartic, domača in mednarodna plačila in bankomati), v obdobju 2015 – 2025 le počasi rastli iz 53 milijard evrov na 59 milijard evrov. Največja rast je predvidena za dve področji: pridobivanje trgovcev (področje, ki je trenutno v rokah specializiranih ponudnikov plačil) in za alternativne plačilne metode (področje, rezervirano za globalne specialiste, digitalne gigante in velike globalne e-trgovce). Za ti dve področji je pričakovano, da se bosta podvojili iz 27 milijard evrov v 2015 na  52 milijard evrov v letu 2025. Delež prihodkov bank bi se tako sčasoma zmanjšal iz dveh tretjin na le polovico trga plačilnih transakcij v letu 2025.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.