20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Premislite, preden se povežete v odprto WiFi omrežje

2 min read

Povezovanje v neznana omrežja je že sicer skregano z zdravo kmečko pametjo in logiko. Na nevarnsot tovrstnega početja že dolgo opozarjajo varnostni strokovnjaki, ki sedaj svoje trditve podkrepijo s številkami. Več kot četrtina brezžičnih dostopnih točk (28 odstotkov) namreč ni ustrezno zavarovanih in tako tveganju izpostavlja zasebne podatke uporabnikov. To ugotavlja Kaspersky Lab z analizo informacij o več kot 31 milijonih brezžičnih dostopnih točk po svetu. Posledično lahko ves promet prek teh omrežij, vključno z zasebnimi sporočili, gesli in dokumenti, prestrežejo in zlorabijo napadalci.
odprt_wifi
Po podatkih platforme Kaspersky Security Network  četrtina (25 odstotkov) brezžičnih omrežij na svetu ne omogoča šifriranja podatkov ali zaščite gesel. Z drugimi besedami to pomeni, da so prenesene informacije popolnoma odprte in lahko do njih dostopajo tretje osebe. Manjši delež (3 odstotki) dostopnih točk za šifriranje podatkov uporablja zasebnost kot v žičnem omrežju (angl. Wired Equivalent Privacy). Ta nezanesljiv protokol je mogoče »zlomiti« v nekaj minutah z uporabo orodij, ki so prosto dostopna na internetu.
oznaka-nevarni-wifi
Preostale tri četrtine brezžičnih dostopnih točk uporablja bolj zanesljive oblike šifriranja, ki temeljijo na uporabi družine brezžičnih varnostnih protokolov (WPA). Napor, potreben za vdor v ta omrežja, je odvisen od nastavitev, vključno z močjo uporabljenega gesla. Na primer, če je geslo šibko ali javno dostopno (npr. na voljo obiskovalcem kavarne), lahko kriminalci prav tako dešifrirajo omrežni promet.

wifi-prenosnik
Ni zanemarljiv podatek, da je med 20 državami z najvišjim odstotkom nešifriranih brezžičnih dostopnih točk veliko tistih s priljubljenimi turističnimi destinacijami: Tajska, Francija, Izrael in Združene države Amerike, če izpostavimo le nekatere. Posledično so popotniki najbolj ogroženi, saj jim brezžična omrežja pogosto predstavljajo edini način za ohranjanje stikov. Hkrati druga raziskava kaže, da je 57 odstotkov internetnih uporabnikov zaskrbljenih, da bodo njihovi podatki prestreženi zaradi povezave na brezžično omrežje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.