20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Huawei misli resno, skrajno resno

2 min read

Železo se kuje, dokler je vroče. In v času, ko sta jabolčna in korejska sedmica relativno neprepričljivi, so Huaweijevi inženirji udarili s svojo različico najboljšega mobilnika ta hip. Huawei Mate 9, novi zastavonoša hitro rastočega kitajskega proizvajalca, je telefon, ki se resnično otepa kompromisov. Še več, večina izboljšav in inovacij, je očesu skritih, dokler telefona ne začne uporabljati, zato navdušenje sledi čez dan ali dva.

huawei-mate-9-a

Sodobni mobilniki so očitno na steroidih, saj dimenzijsko le še rastejo. Huawei se je odločil, da v Mate 9 vgradi kar 5,9-palčni zaslon s 15 cm diagonale (!). Ob robovih rahlo ukrivljen zaslon sliko prikazuje (le) v polni visoki ločljivosti, a mu sam tega nikakor ne zamerim, saj je slika še vedno zelo dobra, zaslon še višje ločljivosti pa bi pomenil le večje breme bateriji. In ko smo že pri tej – 4000 mAh hramba energije prepriča – skupaj z vrsto novih varčnih tehnologij naj bi stran od električne vtičnice zdržal kar 2,4 dneva! In kot da se mu je slednja nekaj zamerila, se z njo prav veliko ne druži. Tehnologija hitrega polnjenja, ki baterijo polni z rekordnim tokom med vsemi mobilniki na trgu, kar 5A, poskrbi, da se baterija v vsega pol ure napolni do neverjetnih 58 odstotkov zmogljivosti.

huawei-mate-9-b

Huaweijevi inženirji niso skoparili pri zmogljivostih, nasprotno, svetu želijo pokazati, kaj vse zmorejo vgraditi v 7,9 mm tanek telefon. Pod zaslonom namreč bije osemjedrno srce procesorja Kirin 960, ki je kos vsaki aplikaciji in nalogi, igričarji pa bodo izjemno veseli grafične rešitve Mali-G71, ki je kar 180 odstotkov zmogljivejša od predhodnice. Telefon ima vgrajenih še 4 GB delovnega pomnilnika in 64 GB pomnilnika za hrambo podatkov.

Kaj pa kamera, povprašate? Na hrbtni strani kraljuje dvojna kamera druge generacije, pod katero so se spet podpisali inženirji podjetja Leica. Kombinacija barvnega in monokromatskega senzorja ločljivosti 12 oziroma 20 milijonov slikovnih pik ob izboljšani optiki, laserskem ostrenju ter nadgrajenem združevalnem algoritmu obljublja (in dostavi) za pametni telefon res osupljive fotografije.

huawei-mate-9-dhuawei-mate-9-c

A tudi Mate 9 ima eno sedmico. Poganja ga namreč Android 7.0, ki v navezi z novim uporabniškim vmesnikom EMUI 5.0 prinaša vrsto novosti pri upravljanju. Še posebej močno je navezan na bralnik prstnih odtisov, s katerim uporabniku zagotavlja, da več kot polovico funkcij telefona opravi z le dvema dotikoma, medtem ko jih je 90 odstotkov dostopnih v treh ali manj dotikih.

Koliko pa stane očitno premijski telefon. V izogibanju sedmici so prodajalci priporočeno prodajno ceno nastavili na 699 evrov, kar se glede na sposobnosti konkurentov vendarle ne zdi pretirano.

Huaweija ne jemljete resno? Premislite še enkrat. Samo letos je kitajski gigant že prodal več kot sto milijonov pametnih telefonov, za rekordno številko pa ima na voljo še celo zadnje (in prodajno najbolj uspešno) četrtletje …

huawei-mate-9

Praktični preizkus novinca na portalu Tehnokrat sledi v naslednjih dneh …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.