Natečaj ThinkGoodMobility postregel z vrhunskimi idejami

Na natečaju ThinkGoodMobility, ki sta ga izvedla družba Goodyear in inštitut ThinkYoung, je zmagal Artur Ząbczyk, študent poljske Šlezijske tehnološke univerze. Strokovno komisijo je prepričal z inovativnim Sistemom upravljanja in obnavljanja (Management and Recovery System – MaRS), ki združuje inovativno kombinacijo recikliranja energije iz avtomobilov in platformo z aktualnimi podatki o prometu. Arturjev predlog je od ostalih odstopal zaradi svoje sofisticiranosti in potenciala za implementacijo, saj je z uporabo obstoječe tehnologije ustvaril enoten sistem za občutno izboljšanje učinkovitosti tako za voznike kot tudi za okolje, saj bi bistveno skrajšal čas potovanja, pomembno zmanjšal stroške in imel ugodne vplive na okolje.
Zmagovalni sistem upravljanja in obnavljanja (MaRS) je prepričal žirijo in zmagal na natečaju ThinkGoodMobility. Pameten sistem MaRS bi bil sam sposoben obnoviti različne oblike energije, ki jih proizvaja vozilo.
Kako bi MaRS deloval?  
Pameten sistem bi bil sam sposoben obnoviti različne oblike energije, ki jih proizvaja vozilo, in z njihovo pomočjo avtomobil pripraviti na ‘jadranje’ (npr. stanje pripravljenosti) v prometu. Poleg tega bi MaRS predstavljal omrežje s pametnimi informacijami, ki bi združevalo vsa vozila na cesti in podatke o njihovi vožnji, uporabnike pa bi obveščal o aktualnih nesrečah in prometni signalizaciji. Kot je prepoznala strokovna komisija, ima MaRS potencial, da z radikalnim zmanjšanjem emisij ter stroškov v nekaj letih preoblikuje promet v mestih, hkrati pa izboljša kakovost življenja.

Ząbczykovo delo je bilo za najboljše izbrano izmed 73 prijavljenimi idejami iz cele Evrope, med drugim tudi iz Slovenije. Drugo mesto je pripadlo Jacopu Runchi iz Italije za idejo hladnega 2-4 kolesnega modularnega vozila, tretje pa Siddharti Khastgir iz Velike Britanije za sistem, ki potnike nagrajuje za njihove pametne mobilne odločitve. Vidne rezultate pa smo osvojili tudi Slovenci, saj se je kar dvema slovenskima študentoma, Pavletu Puzigaći iz Medicinske fakultete Univerze v Mariboru in Anžetu Kocjanu iz ljubljanske Fakultete za strojništvo, uspelo uvrstiti med petnajsterico najboljših. Pavle Puzigaća je predstavil virtualno platformo, preko katere bi se posamezniki z uporabo avatarjev kar iz domačega naslonjača srečevali kjerkoli in kadarkoli, na ta način pa bi razbremenili transportne poti. Drugi najboljši Slovenec, Anže Kocjan, pa je žirijo navdušil z idejo, da bi kovinske dele karoserije in nekatere nosilne dele zamenjal s polimernimi materiali. Z menjavo bi zmanjšal težo vozila, posledično pa dosegel boljše vozne lastnosti in boljši izkoristek goriva, poleg tega pa bi bila izdelava tovrstnega vozila tudi energetsko učinkovitejša.

Video posnetki o zmagovalnih idejah:
–    Skupna predstavitev: https://www.youtube.com/watch?v=Yu40aDOsABU&feature=youtu.be
–    Zmagovalec Artur Ząbczyk: https://www.youtube.com/watch?time_continue=103&v=hcFlotoDJXk
–    Drugouvrščeni Jacopo Runchi: https://www.youtube.com/watch?v=2zYh02j3Gkw&feature=youtu.be
–    Tretjeuvrščeni Siddharta Khastgir: https://www.youtube.com/watch?v=vzPAv_5MdLY

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.