23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Stop kriptiranju, izsiljevanju in odkupninam!

2 min read

Izsiljevalska programska oprema (angl. ransomware) ta hip predstavlja med in mleko spletnih napadalcev. Deluje tako, da zaklene računalnik žrtve in šifrira podatke ter od nje zahteva plačilo odkupnine za povrnitev nadzora nad okuženo napravo ali datotekami.
cryptoransomware-encryption
Nizozemska policija, Europol, Intel Security in Kaspersky Lab so zato združili moči in predstavili iniciativo, imenovano »No More Ransom«. Gre za nov korak v sodelovanju med organi pregona in zasebnim sektorjem v skupnem boju proti izsiljevalskemu programju. Spletne dveri No More Ransom (www.nomoreransom.org) so namenjene informiranju javnosti o nevarnostih izsiljevalskega programja in nudi pomoč žrtvam pri obnavljanju podatkov brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.
Ransomware illustration
Izsiljevalsko programje je brez dvoma ena glavnih nešečnosti, ki jih beležijo organi pregona v Evropski uniji: skoraj dve tretjini držav članic Evropske unije izvaja preiskave napadov, povzročene s to zlonamerno programsko opremo. Kljub temu, da so pogoste žrtve napadov naprave posameznikov, so tarče tudi omrežja podjetij in celo vladnih organizacij. Število žrtev narašča z zastrašujočo hitrostjo: po podatkih Kaspersky Laba je število uporabnikov, ki so se soočili z izsiljevalskim programjem naraslo za 550 odstotkov in sicer z 131.000 primerov v obdobju 2014–2015 na 718.000 primerov v obdobju 2015–2016.

Cilj spletišča www.nomoreransom.org je zagotoviti koristne vire informacij za žrtve izsiljevalskega programj – uporabniki na njem najdejo informacije o tem, kaj je izsiljevalsko programje, kako deluje in, najpomembneje, kako se pred njim zaščititi. Zavedanje o tej problematiki je ključno, saj orodja za dešifriranje vseh obstoječih različic zlonamerne programske opreme ne obstajajo. Že previdna uporaba interneta ob upoštevanju nekaj preprostih varnostnih ukrepov pa lahko pripomore preprečiti okužbo.

No More Ransom logo
Spletni portal uporabnikom nudi orodja, s katerimi si lahko pomagajo pri obnovi svojih podatkov, ko kibernetski kriminalci preprečijo dostop do njih. Spletno mesto zajema štiri orodja za dešifriranje, namenjene različnim tipom zlonamerne programske opreme. Najnovejše je bilo razvito junija 2016 za grožnjo, imenovano Shade.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.