20. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Bog ne daj, da bi crknil internet

2 min read

Slutili smo, zdaj je potrjeno. Internet ne pripomore k boljšim družinskim odnosom, čeprav se zdijo spletne vsebine kot nalašč za reševanje (ali pa prikrivanje) napetosti. Način, kako posamezniki živijo svoje digitalno življenje, ima še kako velik vpliv na družinske odnose, ugotavlja nova raziskava Kaspersky Laba in inštituta iconKids & Youth. S tem ko ljudje vse več časa preživijo na spletu, petina staršev in otrok pravi, da so internet in povezane naprave razlog za napeto vzdušje v družini.

Raziskava, v kateri je sodelovalo okoli 3.700 družin iz sedmih držav, omogoča vpogled v način, kako digitalni svet spreminja tradicionalno družinsko dinamiko. Medtem ko so bili nekoč starši prvi naslov za otroke, ki so iskali odgovore na vprašanja in nasvete, dandanes kar četrtina staršev (23 odstotkov), sodelujočih v raziskavi, poudarja, da njihovi otroci raje poiščejo odgovore na spletu kot v pogovoru z njimi.
Internet kot povzročitelj napetosti v družini
Skoraj polovica staršev (42 %) ni »prijateljev« svojih otrok na družbenih omrežjih. 18 odstotkov jih je povedalo, da bi se zaradi takšnega prijateljstva njihovi otroci počutili neprijetno. Petina staršev (21 odstotkov) in otrok (22 otrok) je izpostavila, da lahko internet povzroči napetost v družini. Najbolj zaskrbljujoče je, da tretjina staršev (31 odstotkov) verjame, da jih internet odtuji od svojih otrok.

Nestrinjanja lahko poglobi še dejstvo, da so naprave za dostop do spleta v skupni uporabi. Pri dveh tretjinah sodelujočih družin v raziskavi člani souporabljajo družinski računalnik. Posledično se tretjina staršev (31 odstotkov) pritožuje, da so njihovi otroci na povezani napravi nekaj uničili ali jo med brskanjem po spletu okužili z virusom (30 odstotkov). Četrtina (24 odstotkov) staršev je tudi morala plačati za nekaj, kar so njihovi otroci naročili ali prenesli s spleta. Na drugi strani 13 odstotkov otrok trdi, da so starši poškodovali napravo, 16 odstotkov pa jih potoži, da so starši pomotoma celo izbrisali nekaj njihovih podatkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.