23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

(Nevarno) povezovanje na dopustu

2 min read

Poletje in čas dopustov številni izkoristijo za izlet v tujino. Pri ohranjanju stikov z domačimi logi si največkrat pomagajo s komunikacijo preko interneta, v katerega se povežejo preko odprtih (beri: nezavarovanih) brezžičnih omrežij v trgovinah, lokalih, letališčih … S tem pa ogrozijo svoje osebne podatke in imetje.
nevarnost-WiFi
Laboratoriji Kaspersky Lab so opravili obsežno raziskavo navad uporabnikov na dopustu, v kateri je sodelovalo kar 11.850 anketirancev iz celega sveta. Rezultati so zgovorni: kibernetski kriminal ob obisku tujine postaje vse bolj tipična (negativna) izkušnja. Vse za potovanje ključne informacije – od zemljevidov, hotelskih potrditev, do podatkov o prijavah in letalskih kart – se vse pogosteje nahajajo na spletu, zato mednarodni popotniki pogosto nimajo druge izbire, kot da ob prihodu vzpostavijo povezavo z internetom. Mnogi bodo z veseljem raje uporabljali brezžična omrežja, kot da bi si nakopali stroške gostovanja, pa čeprav jih to izpostavlja tveganju.
nevarnost-WiFi-2
Ob odhodu z letališča je skoraj polovica uporabnikov (44 %) že prisotnih na spletu. Večina (69 %) jih splet obišče zato, da svoje bližnje obvesti o varnem prihodu. Skoraj 40 % anketirancev pravi, da se na internet povežejo predvsem za prenos informacij, potrebnih za potovanje. Razlog za obisk spleta sta še služba (38 %) in želja, da se seznanijo z novostmi na družbenih omrežjih (34 %). Več kot tretjina anketirancev obisk spleta v najkrajšem možnem času označuje kot nagonsko dejanje. V domačem okolju so uporabniki tako navajeni dostopa do spleta, da v tujini sploh ne razmišljajo o tem, kje oziroma kako se bodo povezali. Prav tako ne pomislijo, da jim lahko na spletu kdorkoli sledi. 82 % anketirancev uporablja nezavarovana brezplačna in javna brezžična omrežja na letaliških terminalih, v hotelih, kavarnah ali restavracijah. Poleg tega jih polovica (50 %) pozabi, da so njihove povezane naprave polne osebnih in občutljivih podatkov, saj jih uporabljajo še za druge namene, denimo fotografiranje in uporabo zemljevidov.

wifi-uporabniki
Daleč od doma in daleč  od zaupanja vrednih omrežij je pomanjkanje varnosti omrežja kot nalašč za kibernetske kriminalce. Skoraj petina (18 %) popotnikov je tako že bila žrtev kibernetskega kriminala medtem, ko so bili zdoma. Za primerjavo – le 6 % anketirancev se je soočilo s kriminalom v realnem okolju. Slednje ni presenetljivo ob upoštevanju dejstva, da se digitalne navade v tujini komajda spremenijo kljub večji izpostavljenosti nezavarovanim javnim omrežjem. Približno polovica sodelujočih v raziskavi je povedala, da v tujini prek brezžičnega omrežja uporablja storitve spletnega bančništva (61 %) in nakupovanja (55 %). Ranljivost uporabnikov je večja tudi zaradi spletnih aktivnosti, ki so v tujini pogostejše. Na primer, v času obiska tujine je za 13 % anketirancev bolj verjetno, da objavijo novico na družbenih omrežjih, 14 % pa jih z uporabo kreditne kartice na spletu nakupuje pogosteje kot sicer.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.