SilverStone Strider Titanium ST60F-TI 600W

SilverStoneTek bržkone največ prihodkov ustvari s svojimi računalniškimi ohišji in napajalniki zanje. In to povsem upravičeno, saj cene izdelkov tipično sovpadajo z njihovo kakovostjo. Tokrat je na vrsto za preizkus prišel povsem nov model napajalnika ST60F-TI. Gre za najšibkejšega iz družine Strider Titanium, ki pa velja za eno najboljših v ponudbi.

SilverStone je vložil veliko truda v izdelavo kompaktnih napajalnikov visokih moči, modeli Strider Titanium so poleg 600-vatneža na voljo še z zmogljivostjo 700 ali 800W. Cilj proizvajalca je zadostiti in preseči standard 80 PLUS, da se lahko po prsih trka z visoko učinkovitostjo, ki prepriča tudi izbirčne kupce. A v praksi je doseganje omenjenega standarda vse prej kot lahko, to hitro vidimo po relativno majhnem številu modelu, ki se lahko pohvalijo z ustrezno oznako. Da gre za resnega (so)delavca lahko vidimo tudi po tem, da je napajalnik primeren za tlako v režimu 24/7, pri čemer delovna temperatura doseže le do 40 stopinj Celzija (tipično se obremenjeni napajalniki segrejejo tudi krepko nad to vrednost). Svoje naredi tudi izbor zanesljivih japonskih uporov …

st60f-ti-z-boka

Matirano črno ohišje z dvema stranicama dolžine 15 cm (višina znaša 8,6 cm) deluje minimalistično in urejeno. Manjše presenečenje je vgradnja le 12-cm ventilatorja, namesto večjega 14 cm, a proizvajalec obljublja, da bo bolj ali manj neslišen (18 dB). Ima pa ventilator tekočinske ležaje, torej lahko pričakujemo, da se bo vrsto let brezskrbno vrtel. Zelo všeč nam je bila ideja, da proizvajalec napajalniku priloži protiprašni filter – ko se ta zabaše s prahom ga preprosto operemo in obrišemo ter namestimo nazaj.

st60f-ti-protiprasni-filter

Še ena izmed zadev, ki pade v oko, je odsotnost gumba za vklop in izklop napajalnika na hrbtni strani. Menim, da gre pri tem cenovnem rangu izdelka za nepotrebno varčevanje. Če torej pogosto segate v notranjost računalnika ali pa šarite po komponentah, bo torej treba vsakič izvleči napajalni kabel.

ST60f-ti-zadaj

Embalaža in pakiranje

Da hoče izstopati iz povprečja, napajalnik pokaže že s svojo težo – ta je precej večja od cenejših napajalnikov na trgu in kot taka že dober pokazatelj, da imamo v rokah konkreten izdelek. Verjeli ali ne, najboljši laični test napajalnika se začne s težo! Tehtnica modelu ST60F-TI nameri spoštljivih 1,7 kilograma.

st60f-ti-package

Ker gre za modularni napajalnik, nas v lično zapakirani škatli pričaka cel kup kablov za priklop električnih priključkov različnim komponentam. Razveselijo predvsem kar štirje 8-pinski PCI Express priključki, ki dajo vedeti, da lahko na ta napajalnik obesimo tudi dve zahtevnejši grafični kartici. A vseeno ne smemo pretiravati, 600W bo poganjalo dve kartici, ki zahtevata vsaka po 6- ali 8-pinski priključek (torej je njuna poraba okoli 200W). SATA pogonom je namenjenih kar 8 napajalnih priključkov, še celo nekaj nostalgije je v škatli – en napajalni priključek za dinozaversko star disketnik.

pcie-6+2 eps-4+4 floppy 4p sataperipheral 4p mb-20+4

Poleg napajalnika pohvalno dobimo še navodila za uporabo, ki sicer niso v slovenskem jeziku, a nič ne de, večina drugih proizvajalcev napajalnikom prilagala le napajalni kabel. Napajalniku priloženi kabli so resnično zelo dolgi, zato tudi vgradnja napajalnika v večja ohišja ne bo predstavljala nobenih težav.

 

Tehnični podatki

Strider Titanium ST60F-TI ima za 600W napajalnik precej impresivne številke. Takole se berejo:

3,3V -> 20A

5V -> 20A

12v1 -> 49A

st60f-ti-side-left

SilverStone za svoj napajalnik zagotavlja, da zmore celo malenkost več, kot je nominalna vrednost, kar je v svetu napajalnikov precejšnja redkost. Njegova največja učinkovitost naj bi v kakovostno električno energijo, namenjeno računalniškim komponentam pretvorila kar 95% električne energije, ki jo dobi iz vtičnice. Še več, tudi ob zelo nizki obremenitvi, denimo 10% naj bi napajalnik še vedno dosegal resnično pohvalno 90-odstotno učinkovitost.

st60f-ti-side-34right-top

Delovanje

Ker sam ne premorem naprave za preizkušanje napajalnikov ob različnih napetostih, se lahko zanesem le na zmogljivo strojno opremo, predvsem procesor in grafično kartico, ki navita poskušata porabiti kar največ energije in tako ustvariti največje breme. Po grobih preračunih sodeč, sem lahko ustvaril največ za dobrih 400W bremena, ob tem pa je napajalnik iz zidne vtičnice vlekel le okoli 430W, kar priča o izjemni učinkovitosti med višjo obremenitvijo – ta je res okoli 93%.

Ventilator napajalnika hitrost vrtenja spreminja skladno z obremenitvijo. Pri nizkih obremenitvah tako res ostaja skoraj neslišen, no, ob kakšni intenzivni nalogi pa ga bomo vendarle dobro slišali. Med igranjem iger je glasnost ventilatorja manjšega pomena, bi pa znala zmotiti ljudi, ki službeno obdelujejo video posnetke ipd. Ali pa tudi ne, odvisno v kako kakovostno (in zvočno zadušeno) ohišje je vgrajen. Sam sem vendarle napajalnik preizkušal na mizi, 80 cm od ušes … Bi pa semi-pasivna hladilna rešitev prišla kot naročena.

st60f-ti-ventilator

Zaključek

Napajalnik SilverStone Strider Titanium ST60F-TI je prepričljiv izdelek. To od njega navsezadnje tudi pričakujem, saj stane zasoljenih 150 evrov. A to je pač cena za visoko učinkovitost in relativno tih napajalnik. Aja, pa 5 let mirnega dela z računalnikom na račun dolgega garancijskega jamstva.

 

OCENE

Kakovost izdelave: 9,5/10

Zmogljivosti: 10/10

Cena: 7/10

Skupna ocena: 9/10

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.