Odpadki kot električna energija

Komaj 18-letni Kanadčan Han Jie (Austin) Wang iz Vancouvra je razvil mikrobske gorivne celice, ki bolj učinkovito spreminjajo organske odpadke v električno energijo. Za svoj dosežek je prejel nagrado Gordona E. Moora in ček za 75 tisoč ameriških dolarjev.

Top winner Austin Wang, 18, of Vancouver, Canada, (center) with second-place winners Kathy Liu, 17 of Salt Lake City, Utah, (left) and Syamantak Payra, 15, of Friendswood, Texas, celebrate their awards at the Intel International Science and Engineering Fair, the world's largest high school science research competition. Approximately 1,700 high schoolers from over 75 countries, region and territories competed for more than $4 million in awards this week. Winners were announced May 13, 2016, in Phoenix. (Credit: Shawn Morgan/Intel Corporation)

Wang je odkril specifične gene v genetsko izboljšani bakteriji E. coli, ki ji omogočajo, da bolj učinkovito proizvaja električno energijo. Njegov sistem lahko proizvede bistveno več energije kot obstoječi procesi v mikrobskih gorivnih celicah, stroški pa so primerljivi s sončno energijo, zaradi česar je prepričan, da bodo mikrobske gorivne celice postale komercialno uspešne.
Gabriela Stumberger
Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sicer sodelovalo več kot 1700 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 419 povezanih sejmih v več kot 77 državah in regijah.  Slovenijo, je s projektom Vpliv treh pesticidov na heterotrofne talne mikroorganizme v kategoriji Mikrobiologija zastopala Gabriela Štumberger, dijakinja II. gimnazije Maribor. Poleg glavnih zmagovalcev je približno 600 finalistov prejelo nagrade in priznanja za svoje inovativno raziskovalno delo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.