23. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Mobilniki, aplikacije in zasebnost?

2 min read

Raziskava podjetja Kaspersky Lab je povsem pričakovano ugotovila, da uporabniki na svoje (mobilne) naprave nameščajo aplikacije, ne da bi se ob tem zavedali potencialih nevarnosti. Sam menim, da je ugotovitev, da 63 odstotkov uporabnikov pred namestitvijo nove aplikacije na svoj telefon natančno ne prebere pogojev uporabe in da vsak peti uporabnik (20 odstotkov) ob nameščanju aplikacije nikoli ne prebere sporočil v postopku namestitve, še precej “radodarna”. Ne poznam namreč niti enega človeka, ki bi “vsiljena” pravila rabe prebral v celoti. Namesto tega uporabniki kot ovce sledijo predlogom aplikacije s klikom na možnosti »naprej« in »se strinjam« brez razumevanja, na kaj so sploh pristali (mogoče ste lastniku aplikacije prepisali tudi mobilnik ali svoje imetje!!).

pravila-uporabe

Vprašalnik Kaspersky Laba z naslovom »Are you cyber savvy?« je izpolnilo kar 18.507 uporabnikov. Rezultati so pokazali na zaskrbljujoče število uporabnikov, ki s tem ko ob namestitvi nove aplikacije na svojo napravo ne posvečajo pozornosti varnosti, svojo zasebnost in tudi podatke na telefonih ter tablcah izpostavljajo kibernetskim grožnjam. S tem, ko uporabniki zanemarijo branje pogojev uporabe ali sporočil med procesom namestitve aplikacije, ne vedo, na kaj so pravzaprav pristali. Nekatere aplikacije lahko vplivajo na zasebnost uporabnikov ali spodbudijo namestitev drugih aplikacij. Še več, celo povsem zakonito lahko spremenijo nastavitve operacijskega sistema, saj so se uporabniki s tem »strinjali« med procesom njihove namestitve.

disclaimer2

Vprašalnik je pokazal, da lahko aplikacije na mobilnih napravah predstavljajo grožnjo kar za slabo polovico (43 odstotkov) uporabnikov. Razlog za to je preslabo poznavanja kibernetskega okolja, kar preprečuje uporabnikom, da bi ustrezno omejili dovoljenja ob namestitvi aplikacij. 15 odstotkov vprašanih namreč sploh ne omeji delovanja aplikacij na svojih telefonih, 17 odstotkov jih ob ponujenih predlogih aplikacijam dodeli dovoljenja in nato nanje pozabi, 11 odstotkov uporabnikov pa meni, da sploh ne more spremeniti teh dovoljenj. V primeru, da se uporabniki ne poglobijo v dovoljenja, je možno in tudi zakonito dostopanje aplikacij do osebnih podatkov in zasebnih informacij na mobilnih napravah, vključno s kontaktnimi podatki, fotografijami in podatki o lokaciji.

disclaimer1

Kako se obnašati v prihodnje?
– Prenesite in namestite aplikacije le z zaupanja vrednih virov.
– Aplikacije, ki jih želite, izberite pametno.
– Med namestitvenim procesom pozorno preberite pogoje uporabe.
– Skrbno preberite seznam dovoljenj, ki jih predlaga aplikacija. Ne izberite le opcije »naprej«, ne da bi se pred tem seznanili, na kaj pravzaprav pristajate.
– Uporabljajte kibernetsko varnostno zaščito, ki bo zaščitila napravo pred kibernetskimi grožnjami.

Prav mogoče je, da od danes naprej ne boste namestili niti ene aplikacije več. Še več, morebiti ne bi bilo slabo, če bi preverili, katere vam “legalizirano” kradejo podatke (in zasebnost).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.