25. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Nova prevara: lažni klici Microsoft tehnične pomoči

2 min read

V zadnjem tednu na SI-CERT beležijo velik porast prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se v polomljeni angleščini z naglasom predstavi kot Microsoft tehnična pomoč. Sogovorniku razloži, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Želi, da mu omogočimo oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. V resnici bo ob omogočenem dostopu namerno poškodoval računalniški sistem, za povrnitev v normalno stanje pa zahteval plačilo v višini nekaj sto evrov.

V SI-CERT opozarjajo tudi pred klici, ki prihajajo iz slovenskih telefonskih številk: “Klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so zato lahko videti kot lokalne. V zadnjih dneh tako beležimo porast klicev iz klicne številke 04, v sodelovanju z operaterji pa težavo že rešujemo. Uporabnikom zato svetujemo, naj bodo pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin,” je povedala Marta Štefanič iz organizacije SI-CERT.

Ko uporabniki prejmejo tak klic, naj pogovor nemudoma končajo ter na SI-CERT sporočijo po elektronski pošti cert@cert.si točen čas klica, telefonsko številko, iz katere so prejeli klic, ime svojega operaterja oz. ponudnika ter svojo klicno številko, na katero so prejeli klic.

prevara kot Microsoftov klic

Kako prepoznati poskus prevare?
Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi.

Predstavnik Microsofta vas NIKOLI ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare. Če ste že posredovali podatke o svoji kreditni kartici, se obrnite na vašega bančnega svetovalca in razmislite o preklicu plačilnega sredstva.

Za več napotkov se obrnite na portal Varni na internetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.