19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Tretjina uporabnikov se od svoje mobilne naprave ne loči niti v kopalnici

2 min read

Družabna omrežja in proizvajalci mobilnih naprav trdijo, da smo po zaslugi njihovih izumov ljudje bolj povezani, več sodelujemo in se družimo. Morebiti res, a ne z drugimi pripadniki svoje vrste, temveč z digitalnimi storitvami in pomočniki. Tista pristna družabnost in človečnost sta šli po zlu. Slednje ugotavlja tudi raziskava Kaspersky Laba in družbe B2B International.

Ta ugotavlja, da so odnosi med uporabniki in njihovimi digitalnimi napravami pogosto tesnejši kot jih imajo posamezniki z najboljšimi prijatelji, saj kar 29 odstotkov uporabnikov svoje digitalno “steklokeramično čudo” vzame s seboj tudi v kopalnico. Nič manj presenetljiva ni ugotovitev, da četrtina uporabnikov svoji osebni napravi zaupa tudi skrivnosti, za katere ne želi, da bi zanje vedel kdor koli drug. Napaka pa taka! Podatki na mobilnih napravah so vse prej kot varni, zanje v povprečnem scenariju vedo vsaj Google ali Apple oziroma drug proizvajalec naprave, pa NSA, Sova in še kak drug vohljač ali organizacija. Raziskava je pokazala, da velika večina uporabnikov (87 odstotkov) na svojih pametnih telefonih hrani pomembne, zaupne in tudi nezamenljive informacije, vključno z gesli, sporočili, fotografijami, podatki o stikih in dokumenti.

Lažni digitalni prijatelj

Ko uporabniki zapustijo dom, so njihove naprave izpostavljene številnim tveganjem, denimo poškodbam, izgubi in kraji, pa tudi vdorom kibernetskih kriminalcev z namenom kraje podatkov ali vohunjenja nad uporabnikom. Naprave, ki so povezane v odprta brezžična omrežja, so še posebej ranljive za napad. Kljub temu le manjši odstotek uporabnikov ukrepa in si tako ali drugače zaščiti svoje podatke in/ali zasebnost. Raziskava je pokazala, da le 26 odstotkov uporabnikov prilagaja svoje aktivnosti na spletu, ko uporablja negotova javna brezžična omrežja, in to kljub dejstvu, da lahko hekerji preprosto prestrežejo podatke in gesla. Le okoli polovica (47 odstotkov) uporabnikov vklopi varnostne funkcije svoje naprave, kot sta onemogočanje oddaljenega dostopa in možnost oddaljenega iskanja naprave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.