16. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Študenti delajo na avtonomni jadrnici

2 min read

Študenti Univerze v Ljubljani so se odločili sprejeti mednarodni izziv Microtransat, ki kljub številnim poskusom uglednih tujih univerz že desetletje ostaja nerešen. Marca so tako začeli z načrtovanjem in gradnjo jadrnice, ki naj bi čez dve leti kot prva avtonomna jadrnica na svetu sama preplula Atlantik.

Gre za največji študentski interdisciplinarni projekt Univerze v Ljubljani, ki ga izvajata Univerza v Ljubljani in Zavod 404. Pri njem sodeluje okoli sto študentov s petih fakultet, članic Univerze v Ljubljani: Fakultete za elektrotehniko, Fakultete za matematiko in fiziko, Fakultete za pomorstvo in promet, Fakultete za računalništvo in informatiko in Fakultete za strojništvo. Pri tem jih usmerjajo naši profesorji, uspešni raziskovalci ter strokovnjaki iz gospodarstva. Zaradi obsežnosti projekta delujejo v osmih tehničnih ekipah, od katerih vsaka pokriva svoje ključno področje: elektroniko, umetno inteligenco, strojništvo in jadralstvo.

foto1

Ekipa za oblikovanje trupa že izdeluje načrt za obliko jadrnice, a končna oblika jadrnice še ni dorečena, saj morajo člani ekipe preučiti vsa tveganja in rešitve, ki bi uspele kljubovati vsem razmeram na Atlantiku. Veliko bo k uresničitvi njihovega načrta pripomogel tudi Gaber Bregant iz podjetja Ocean Tec, kjer bodo jadrnico v ocenjeni vrednosti 45 000 EUR brezplačno izdelali. Ocean Tec je uspešno slovensko podjetje, ki je od leta 2006 izdelalo več kot 50 plovil, med katerimi je najdaljše dolgo več kot 12 metrov.

foto6

Ena izmed tehničnih omejitev izziva je dolžina jadrnice, ki je lahko dolga največ 2,4 metra. Poleg tega mora jadrnica vsakih 6 ur sporočiti svojo lokacijo. To stori preko satelitov, od koder lahko tudi pridobi vremenske podatke in podatke o prometu na Atlantiku. Drugi podatki, ki jih posredujejo senzorji, morajo biti obdelani na jadrnici. Ker na krovu ni posadke, mora jadrnica sama sprejemati vse pomembne odločitve o poteku plovbe. Le-to ji bo omogočal zmogljiv mikroračunalnik z zanesljivimi algoritmi umetne inteligence, ki jih razvijajo v kar treh študentskih ekipah.

foto4

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.