19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Prihajajo biohekerji

2 min read

Na dogodku CeBIT Preview v Hannovru mi je veliko dal misliti predvsem možakr po imenu Hannes Sjoblad. Že njegov položaj, opredeljen kot Chief Disruption Officer v podjetju z zgovornim imenom Bionyfiken, je zelo zanimiv. Skupaj s sodelavci sodi v kategorijo profilov, ki ji stroka pravi biohekerji.

CeBIT_preview_biohekerji2

Gre za skupnost aktivistov, ki ločeno od javnega denarja in brez sponzorstev velikih korporacij izvajajo poskuse na lastnih telesih. To delajo zaradi veselja in ljubezni do tehnologije in želje po novih odkritjih. Nekakšna biologija s ščepcem tehnologije v navezi s pristopom “naredi si sam”.

CeBIT_preview_biohekerji1

Tudi med biohekerji se najde veliko profilov. Eni so predvsem merilci – želijo izmeriti in spremljati vse, kar se dogaja z njihovimi telesi. Drugi so vizualisti – lomijo lastne kosi in preoblikujejo kožo z namenom spremembe estetike. Tretji se lotevajo optimizacije zdravja in počutja – zanimajo jih področja prehranjevanja, zdravil, meditacija, itd.

CeBIT_preview_biohekerji4 CeBIT_preview_biohekerji3

S tem, ko biologija postaja digitalna – genom preberemo vse hitreje in ceneje (od milijona USD na tisočaka) -, je tudi dostopna širšemu krogu ljudi. Danes amaterji kupujejo laboratorijsko opremo in si postavijo laboratorij doma. Podobno, kot se je dogajalo v 70-80 letih z računalništvom.

CeBIT_preview_biohekerji5

Takšen pristop lahko koristi vsem. Igričarji denimo spremljajo možnosti stimulacije možgan z električnimi valovi (to počno zato, da dlje držijo koncentracijo (kofein jo dvigne zgolj začasno, nato pa sledi bolj grob padec …). Biohekerji v Kaliforniji že izdelujejo mleko brez pomoči krav! Spet tretji že imejo vgrajene podkožne čipe, s katerimi zamenjujejo ID kartice, delijo podatke z drugimi napravami in sistemi itd. Dobrodošli v novi svet.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.