Grafični dinamit

Kot verjetno že veste, sem ljubitelj miniaturnih računalnikov. Navdušuje me vse, kar je dimenzij do formata ITX. Ob novi grafični kartici iz tabora AMD pa se mi skorajda orosijo oči. Radeon R9 Nano je dobesedno strup v mali steklenički, saj s svojimi skromnimi dimenzijami cilja prav na igričarje, ki imajo raje manjša ohišja. Na vsega 15 cm dolžine so namreč AMDjevi inženirji uspeli vgraditi najboljše, kar ta hip premorejo, kartica Radeon R9 Nano pa je celo do 30% hitrejša od trenutnega hitrostnega prvaka, modela Radeon R9 290X.

AMD Radeon R9 Nano

AMDjeve gonilnike in strojno programsko opremo, ki po novem vsebujejo rešitve za zagotavljanje hladnega delovanja, sem že (po)hvalil, pri R9 Nano pa se odrežejo naravnost fantastično. Proizvajalec kljub manjšim dimenzijam obljublja do 20 stopinj Celzija hladnejše delovanje glede na večjega orjaka. 4096 pretočnih grafičnih cevovodov bo še vedno dodobra preizkusilo bakreno vročecevno hladilno rešitev, a tudi tipična poraba okoli 175W se mora nekako pretvoriti v toploto. Upoštevaje vse napisano, je 75°C ciljna delovna temperature kartice kar velik dosežek. Tudi glasnost kartice je izjemna – v obratnem pomenu besede – 42 dBA je glasnost, ki jo lahko primerjamo s tišino v knjižnici.

Po zmogljivostih torej mali grafiki ni para. AMDju je tokrat res uspel veliki met, saj je v razredu majhnih grafičnih kartic kot prvi izdelal kartico, ki je dejansko sposobna poganjati igre v ultra visoki ločljivosti 4K (UHD). Vse ostale konkurentke iz lastnega in zelenega tabora se ustavijo pri ločljivosti 1080p ali kvečjemu 1440p preden jim poide sapa. Impresivni tehnični podatki kažejo, da AMD ne želi ničesar prepustiti naključju, kombinacija naprednega grafičnega jedra Fiji in pomnilnika HBM pa obenem ustvarja tudi matematično zmogljivo pošast. Ko se ne bomo igrali, lahko z njo za šalo (ali zaslužek) računamo kriptovalute.

AMD Radeon R9 Nano tehnikalije

Edina manjša ironija pri grafiki R9 Nano pa je ta, da za svoj polni izkoristek potrebuje tudi kar se da zmogljiv procesor. Konkurenčni Intel Core i7 s ploščo formata ITX se zdi idealna kombinacija.

AMD Radeon R9 Nano plsoca ITX

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.