19. aprila 2024

Tehnokrat

Moč tehnologije.

Ponedeljek, sicer počitniški dan, je za zagrizene računalnikarje lahko tudi šolski. V Ljubljani in Mariboru več kot 30 študentov in študentk informatike in podobnih študijskih smeri začenja s poletno šolo EdIT 2015, ki jo v treh državah pod sloganom “Dream IT, Create IT, Live IT” organizira podjetje Comtrade. V Mariboru se mladi umi soočajo z izzivom razvoja večnivojske rešitve s področja poslovne logistike z roboti Lego, v Ljubljani pa se spopadajo z eno najbolj vročih tem na področju mobilnosti – Mobilnost kot storitev (MaaS).

smile fingers for  symbol of social network

Šola EdIT daje študentom možnost sodelovanja z najboljšimi IT strokovnjaki, prav tako pa jim omogoča, da kot pravi raziskovalci svoje znanje dopolnijo na realnih projektih. Timsko delo in strokovna podpora mentorjev zagotavljata, da se mladi naučijo dela v skupini, obenem pa razvijajo svoje potenciale.

V Mariboru se bodo študenti in študentke spopadali z izzivom povezovanja Lego robota preko platforme JavaEE s spletnimi tehnologijami Angular JS. Razvili bodo večnivojsko rešitev – napredno spletno trgovino. S klikom na odzivno oblikovano spletno aplikacijo, zgrajeno s pomočjo ogrodja AngularJS, bo uporabnik aktiviral programabilno jedro robota Lego, osnovanega na platformi JavaEE.

EdIT15_Banner_Lego_robots_Večnivojska_rešitev_Lego_roboti_MB

Robot bo po prejetem ukazu fizično prevzel željeni predmet iz provizoričnega skladišča in ga prinesel na prostor za zbiranje naročil. Vsi poslovni procesi, ki bodo tekli na JavaEE platformi pa niso uporabni le na tem primeru, ampak se lahko uporabijo na velikih sistemih s pravimi industrijskimi roboti – in to je ravno najlepši del projekta.

V Ljubljani pa se bo prva skupina soočala z izzivi iskanja prednosti, ki jih v svet mobilnosti prinašata digitalna doba in razvoj platforme za skupno rabo avtomobilov. Na platformi za skupno rabo avtomobilov, ki temelji na konceptu mobilnosti kot storitve (MaaS), bodo študentje razvili nabor orodij za prikaz in analizo voznega parka, s cilji kot so zboljšanje izkoristka voznega parka, optimizacija bližine (zmanjšati prehojeno razdaljo) ter izboljšanje načrtovanja vzdrževanja in podpore.

EdIT15_Banner_Sustainable_Mobility_Trajnostna_mobilnost_LJ

Druga skupina pa bo na temo Trajnostna mobilnost za mesto Ljubljana, ustvarjala koncept za transportni sistem, sestavljen iz različnih prevoznih sredstev in načinov, ki temelji na modelu mobilnosti kot storitve.  Novi sistem mora odpraviti potrebo po zasebnem lastništvu vozil na mestnih območjih in jo nadomestiti s storitvami, kot so: hoja, javni prevoz, skupna raba koles, skupni prevozi, skupna raba avtomobilov, redne linije/taksi. Sodelujoči bodo pripravili študijo, ki bo upoštevala gospodarske, tehnološke, okoljske ter sociološke vidike.

EdIT_logotip

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © Tehnokrat | Vse pravice pridržane. | Newsphere by AF themes.